Mormor Annas inlagda sill

Publicerad – juni 13, 2018

Sill är kanske det godaste som finns på midsommarbuffén, men kan avnjutas alla sommarens härliga, sköna och lata dagar. Här delar vi med oss av mormor Annas recept för inlagd sill – Glad sommar!


Alla vet att mormors sillinläggningar alltid var de bästa! Hemligheten med receptet? Mormor snålade aldrig på socker i lagen! När mormor var i köket blev det sällan exakt, hon ’höftade’ lite som hon tyckte.

Ett mormorsrecept är inte enkelt att skriva ned. Men just det här receptet följde hon noggrant, med visst undantag. Det skulle vara ”lagom” många pepparkorn, sådär en 10-12 stycken, så om det blir ett par mer eller mindre spelar inte så stor roll, för så är det med ett recept från mormor Anna.

Koka ihop lagen tills sockret löst sig. Låt stå tills lagen är helt kallnad. Klipp sillfiléerna i lagom stora bitar och varva lag, sill och garnering i en stor burk. Låt stå ett par dygn innan servering.
Det är mycket lag, så det kan räcka till mer sill.

8-10 urvattnade sillfiléer (ev. mer)
Lag
2 dl ättiksprit (12%)
7 dl vatten
7 dl strösocker
1 gul lök
12 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2-3 lagerblad
Några krossade enbär, eller 8 st hela nejlikor (till jul)
2 tsk gula senapsfrön (eller 1 tsk gula och 1 tsk svarta )
1 krm ingefära
Garnering
1 röd lök
1 knippa dill
1 morot i slantar
1 dm purjolök uppskuren i strimlor

*Anna var mormor till Charlotta som arbetar på Teknikutbildarna, hon kom från Medelpad, Liden och var född 1905. Hemmavid kallades hon ”långa Anna” och hennes liv blev långt och innehållsrikt. Hon gifte sig med Ernst och fick efternamnet Schubert. Så småningom utökades familj med både barn och barnbarn och barnbarnsbarn. Charlotta var barnbarnet som fick sillreceptet.